Estudi Dansa Montserrat, Tarragona

Principal

Comedia Músical
Royal Academy of Dance

 

 

Royal Academy of Dance

Exámens Royal

 

 

 

 

Introducció

Si les persones i les coses no es moguessin l’angoixa ens envoltaria.

“Si les fulles dels arbres no es moguessin que trists estarien els arbres…i nosaltres!”.

Així ho va escriure el pintor francès Degas, el qual li encantava pintar bailarines. Amb aquestas paraules definí una gran veritat sobre l’art del ballet que explica, en part, la gran popularitat de la dansa avui en dia.

 La dansa a passat de ser un entreteniment dels reis i les seves corts i del públic d’alguns teatres d’opera importants, a ésser un gran espectacle popular que avui contemplen i disfruten mil.lers de persones d’arreu del món.

 És l’unic art escènic que no conèix límits de llenguantge i que expressa una multitud d’idees, estats d’ànims i temes i que al mateix temps sorprèn per la fantàstica bellesa del moviment.

 El ballet ens dóna l’oportunitat de veure en el cos humà la màxima expressió de la bellesa. L’ensinistrament ila formació dels ballarins que desensolupen el cos d’aquests i l’aproximen a la perfecció. Preparació física intel-ligència i sobretot talent; són les matèries primeres que un ardu entrenament diari, que prossegueix durant tota la carrera del ballarí, intenta perfeccionar.

La dansa està unida, en essència, en els moviments de cada dia: el que ha fet el teatre i el ballet, és prolongar i desenvolupar els moviments humans bàsics : caminar, córrer, saltar, girar i refinar-los dintre del llenguantge d’una forma artística.

Així doncs, el observar els ballarins veiem a uns éssers casi sobrehumans que ens fan entendre i disfrutar els seus actes, encara que no els podem reproduir.

És una bona idea considerar en un principi la dansa com un meravellós desenvolupament d’habilitats atlèticas.

Alguns creuen que deuen entendre’l o trobar-li algun significat ocult. Aquest és un enfoc erroni.

Si es contemplés el ballet com si veiessim els Jocs Olimpics, instantàniament el disfrutarien i llavors entendrien la belleza de la dansa.

A la nostre escola intentem diàriament aconseguir sentir,mitjantçant el nostre cos,totes aquestes sensacions expresades amb anterioritat.

Tots sabem que la dansa clàssica és un dels primers camins que se li ofereix a un infant   per començar a iniciar-se al descobriment d’aquestes màgiques sensacions amb el  seu cos.Per aquesta raó la direcció del centre des del primer dia imparteix classes de Dansa Clàssica per totes les edats amb el sisema pedagògic de “La Royal Academy of Dance” de Londres.Considerem que és una meodología pensada perquè  TOTHOM pugui ballar i formar-se en aquesta disciplina tan estricta però tan beneficiosa per tot. TOTHOM perquè tots tenim dret a poder  desenvolupar la nostre creativitat,habilitat  muscular,somnis,etc…aprenent aquest art que és LA DANSA.

 

   

Sistema de la Royal Academy of Dance

 El sistema d’aprenentatge de la Royal durant els últims anys ha canviat i ha evolucionat considerablement . Ha completat els cursos amb exercicis nous i ha establert noves fronteres, per a que els alumnes disfrutin aprenent.

Respecte al sistema antic, els nous cursos introdueixen exercicis de moviment lliure (free movements), i donen major importància als de carácter (charácter). També, la música s’ha vist afectada, perquè s’ha compost expressament per a que, els nens, a l’escoltar-la, els agradi entendre el que la música transmet, i així ho puguin expresar millor en la seva dansa.

A l’hora de fer l’examen els exercicis que conten més són els de clàssic, però el fet d’introduir-hi els de Free movements, i de donar major importància als de Caràcter, sense la monotonia del clàssic, fa que sigui més agradable per als nens i nenes.

 

 

Cursos

Cursos de Preparació

Són dos cursos d’introducció a la dansa, que es fan de molt petit, i que serveixen per començar a entendre-la.

 • Pre-Primary - a partir de los 6 años
 • Primary - a partir de los 7 años

 

Cursos per infants

Aquest cursos són  d’aprenentatge on  es treballa la posició correcta de braços  peus, cos etc… per a que quan s’arribi als cursos superiors sigui més fácil expressar-se millor amb els moviments del cos. 

 • Grade 1 - a partir de los 7 años
 • Grade 2 - a partir de los 7 años
 • Grade 3 - a partir de los 7 años
 • Grade 4 - a partir de los 7 años
 • Grade 5 - a partir de los 7 años

A partir de Grade VI, es comença a treballar la part més romàntica de la dansa, on treballar d’una manera no tan rígida i més expressiva .

 • Grade 6 - a partir de los 11 años
 • Grade 7 - a partir de los 11 años
 • Grade 8 - a partir de los 11 años

  

Cursos per Ballarina Professional

 • Intermediate Foundation – a partir de los 11 años
 • Intermediate - a partir de los 12 años
 • Advanced Foundation - a partir de los 13 años 
 • Advanced 1 - a partir de los 14 años
 • Advanced 2 - a partir de los 15 años
 • Solo Seal- Solo cuando el alumno tiene una “distinción “ de nota en el curso  Advanced 2

 

Cursos per Professorat

 • Faculty of Education (curso 2 años)
 • Cert. of Ballet Teaching Studies

  

Cada curs té la música per a cada exercici elegida molt cuidadosament. Aquesta música ha estat composada per a que els alumnes desenvolupin amb més facilitat el ritme. Cada exercici concorda perfectament amb la música, i això ajuda a que s’aprenguin amb més facilitat.

 

  

Parts del curs

En qualsevol dels cursos de la Royal, es poden trobar quatre parts ben diferenciades. Aquestes parts estan formades per una sèrie d’exercicis que s’estudien durant tot el curs.

La primera part del curs és la Barra, aquesta la formen tots els exercicis que s’han de fer amb l’ajut d’una barra de fusta enganxada a la paret o amb un suport per al terra; d’aquí ve el nom. Aquests exercicis estan pensats per a aplicar els principis bàsics, com el canvi de pes, amb l’ajut de la barra. I a més serveixen d’escalfament.

El Centre és la part més important, i la que a l’hora de fer l’examen puntua més. Aquests exercicis es fan utilitzant  l’espai i aplicant els exercicis que s’han après a la Barra.

Els Free Movements, o moviments lliures, són exercicis de relaxació i coordinació. Quan es realitzen aquests exercicis, es treballen, també la llibertat i la facilitat de moviment, aspecte molt pràctic per a expressar amb el cos el que et transmet la música; la línea del cos i l’ús de la gravetat serveixen per a mantenir la posició correcta quan es fan aquests exercicis; la utilització de l’espai i la respiració correcta, ajuden a la realització del moviment.

En els graus superiors, aquests exercicis es fan amb mocadors, amb els quals es treballa el moviment lliure dels braços, i amb coreografies que admeten les posicions del terra.

El Caràcter, és la ultima part de l’examen. Está basada en tres estils, la dansa hongaresa, la dansa polonesa i la dansa russa. Aquests tres estils s’introdueixen i es treballen en diferents cursos:

 • De Primary fins Grade II, es comença a aprendre de manera senzilla amb l’estil hongarès;
 • De Grade III i IV, es treballen alguns passos bàsics rusos;
 • Grade V, la Polonesa comença a introduir-se per a aprendre l’estil del teatre.

És molt interessant treballar el caràcter en parella, això ajuda a l’alumne a que s’acostumi a coordinar-se amb una altra persona i a explorar una altra manera d’enfocar els exercicis.

La Dansa de Caràcter, a més de permetre que l’alumne treballi amb un estil de música diferent al clàssic, també ajuda a desenvolupar el sentit del ritme. Els moviments bàsics d’aquest estil els passeigs, els salts i el taloneig, ajuden a que es treballi el ritme mentre es balla. Això és més fàcil amb aquesta música, perquè, excepte el ritme de passos de Primary, està formada de compasaos 2/4 i 3/4.

 

 

Per informació més complerta podeu accedir a les pàgines web seguents:

http://www.rad.org.es

http://www.rad.org.uk

 

 

 

 

© 2013 Creado por Estudi Dansa Montserrat